Vepymo kiest voor In Ovo’s Ella®-technologie voor geslachtsbepaling in het ei

Hendrix Genetics en In Ovo gaan samenwerken op het gebied van geslachtsbepaling in het ei met de installatie van een Ella® machine bij broederij Vepymo. Vanaf zomer 2023 zal Vepymo de eerste hennen produceren met behulp van deze innovatie. Met de installatie van In Ovo’s Ella® zet Vepymo een belangrijke volgende stap in het beëindigen van het doden van eendagshaantjes.

Het doden van eendagshaantjes is een ongewenst onderdeel van de huidige legpluimvee keten. Er wordt mede door Hendrix Genetics hard gewerkt aan innovaties om dit op termijn volledig te kunnen beëindigen. In Duitsland is de praktijk sinds 1 januari 2022 verboden en de supermarkten verkopen er eieren waarvoor geen eendagshaantjes zijn gedood. Nederland exporteert veel eieren naar Duitsland en door de goede prestaties van de rassen Dekalb Wit, Bovans Bruin en ISA Bruin heeft Vepymo een groeiende exportvraag. Om aan die vraag te voldoen, installeert het bedrijf deze zomer In Ovo’s Ella®: een machine die zeer snel het geslacht van grote hoeveelheden eieren bepaalt en daarmee het doden van eendagshaantjes overbodig maakt.

Automatische geslachtsbepaling binnen 1 seconde vanaf dag 9

De innovatieve technologie van In Ovo’s Ella® is in staat het geslacht van een ei al vanaf dag 9 van het broedproces te bepalen. De machine haalt een druppeltje allantoïs-vloeistof uit het ei, dat door ’s werelds snelste massaspectrometer getest wordt op de aanwezigheid van een gepatenteerde biomarker. Binnen een seconde wordt het geslacht vastgesteld. Door de toepassing van massaspectrometrie is het een duurzaam proces zonder veel lastig te verkrijgen verbruiksgoederen. Geslachtsbepaling met Ella® is een volledig geautomatiseerd, in-line proces en heeft daardoor minimale invloed op het broedproces.

Uitbreiding Vepymo

Inmiddels is Vepymo gestart met het uitbreiden van de locatie in Poppel om ruimte te creëren voor Ella® en verdere capaciteitsuitbreiding. Hendrix Genetics en Vepymo verwachten dat ze met Ella® over de technologie beschikken om nu en in de toekomst aan de wensen van de markt te voldoen.

 

Adri Mertens, Operationeel Manager Vepymo: “Met In Ovo vindt Vepymo een partner die zich het afgelopen jaar heeft bewezen in het veld. Stabiliteit en voorspelbaarheid zijn key als het gaat om het beleveren van klanten. In Ovo heeft met Ella een stabiele machine ontwikkeld, waarbij nog elke dag stappen worden gemaakt. Op deze manier is Vepymo klaar voor de toekomst.”

Johan van Arendonk, Hendrix Genetics: “Als Hendrix Genetics willen we bijdragen aan innovaties die leiden tot een versterking van de pluimveesector. Wij zijn daarom ook blij met de samenwerking met In Ovo die goed aansluit op vragen uit de markt in Duitsland en de Benelux.”

Wouter Bruins, mede-oprichter In Ovo: “Wij zijn ontzettend trots dat zo’n prachtige broederij als Vepymo onze Ella gaat inzetten en voelen ons sterk verbonden met de missie van Hendrix Genetics. Wij kijken uit naar een mooie toekomst als partners.”